Intressanta fakta om sjakaler

Sjakalen är ett litet djur som är mindre än genomsnittet. I allmänhet liknar den en kraftigt reducerad varg. Kroppslängden på en vanlig sjakal utan svans når 80 cm, och höjden på axlarna överstiger inte 50 cm, oftare 42-45. Den väger 7-10 kg, sällan mer.

Sjakalen bor i Afrika, sydöstra Europa och Asien, tillhör hundfamiljen, medelstor, allätande.

Livslängden för dessa djur är 10-12 år.

I en flock på 10-30 individer. Sjakaler har en bra social organisation. Deras muskulösa ben är utmärkt anpassade för snabb löpning.

Dessa djur kan röra sig länge med en hastighet på upp till 16 km per timme. Sjakaler kan jaga större djur (till exempel gaseller) och skydda varandra under attacker, på grund av att de lever i förpackningar.

Sjakaler kommunicerar genom skällande, skrikande och ljud som påminner om en siren - de kan göra en mängd olika ljud.

Sjakaler är skräpmedel, men de jagar också, matar på grönsaker och frukt och lever bredvid en människa - skräp.

Sjakaler bildar par för livet, och hanen deltar aktivt i att sätta upp en hål och uppfostra en avel.

Dräktighetstiden för schakaler är ungefär 2 månader, 2-4 valpar föds under en graviditet.

Ammande kvinnliga sjakaler byter bostadsort varannan vecka för att skydda sina avkommor från rovdjur.

Från 2 månader gammal matas schakalvalpen av sin mor (vilt och kött), och från 6 månader kan han jaga självständigt.

Äldre schakvalpar tar hand om nyfödda. De flesta nyfödda valpar dör inom de första 14 dagarna efter födseln, och det är viktigt att ha tidiga vårdnadshavare för att öka befolkningen.

Ungen öppnar ögonen på den tionde dagen av livet.

Det finns tre huvudtyper av sjakaler: vanlig sjakal (Canis aureus), randig sjakal (Canis adustus) och svartbackad sjakal (Canis mesomelas). De kännetecknas av sitt utseende och livsmiljö.

Den vanliga schakalen bor i Östafrika. Representanter för andra arter bor också där. Det intressanta är att de ockuperar olika territorier.

Den vanliga sjakalen är inte nära besläktad med andra arter, utan de liknar vargen och prärievargen.

Den vanliga sjakalen är den tyngsta sjakalen (vikt ca 15 kg).

Svartbackade sjakaler föredrar bostäder som har flera utgångar.

Av de tre sjakalarterna är randiga sjakaler mindre aggressiva och svartbackade är de mest aggressiva.

Den vanliga schakalen är känd under många namn: asiatisk schakal, orientalisk schakal, österrikisk-ungerska varg, djungelvarg.

Om det inte finns någon annan mat kan schakaler mata på gräs under lång tid.

Sjakalen undviker inte bara en persons närhet utan ofta, tvärtom, bosätter sig nära bostäder och handlar sedan med skräp, stjäl fjäderfä ibland och går ut på åkrarna. I Indien och Pakistan kan han ofta ses på vandring på gatorna i byar och till och med städer.

Sjakalen är bra på att tämja. Inte konstigt i det avlägsna förflutna gav han uppenbarligen upphov till några hundraser.

Aeroflot använder inte hundar för att inspektera bagage för eventuell upptäckt av sprängämnen, utan deras kors med en schakal, Sulimovs hundar. Skämtsamt kallas denna "ras" för "Shabaka". Shabaki sägs ha en bättre luktsans än den genomsnittliga hunden.

Sjakaler är dystra däggdjur, mest aktiva under gryning och skymning.

Vissa typer av schakaler äter giftiga ormar.

En av underarterna av sjakalen som bor i Etiopien, det finns cirka 500 personer kvar i världen.

Anubis (Gud av efterlivet och mumifiering av forntida Egypten) porträtterades med sjakalens huvud. Romarna kallade sjakalen den gyllene vargen. Därav dess latinska specifika namn aureus, det vill säga gyllene.

Chandragupta Marg Street i Delhi, där den ryska ambassaden i Indien går, är känd bland ambassadpersonalen under det komiska namnet "Jackal Street". Faktum är att man till och med för 10-15 år sedan ofta kunde träffa sjakaler på den och gråta högt på natten.